II Powiatowy Przegląd „Stół Bożonarodzeniowy na Kociewiu” w Tczewie
Przegląd odbył się w sobotę, 4 grudnia. Swoje stoły zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Pomyj, Gogolewa, Radostowa, Swarożyna i Morzeszczyna.
Ochrona dziedzictwa kulinarnego
- Celem przeglądu jest niezmiennie ochrona dziedzictwa kulinarnego Kociewia, pobudzenie aktywności społeczeństwa wiejskiego w zakresie kultywowania tradycyjnej kuchni i obyczajów związanych ze świętami Bożego Narodzenia, integracja społeczności wiejskiej i miejskiej, wymiana doświadczeń oraz promocja folkloru Kociewia – wylicza Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet.
O odpowiedni muzyczny nastrój imprezy zadbał chór Deesis z Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie, który pod kierunkiem Agaty Sowy wykonał kolędy. Ks. Sławomir Żmuda-Trzebiatowski przypomniał o osobistym przeżywaniu zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, o szerszym widzeniu ludzi potrzebujących, o niesieniu radości i dobrej nowiny oraz o umiejętności dzielenia się z innymi.
Niepowtarzalne smaki
Następnie, zgodnie z regulaminem przeglądu, przewodniczące Kół Gospodyń Wiejskich wybrały jedną potrawę ze swojego stołu i opowiedziały o tradycji jej przygotowania, o wyjątkowym smaku i składnikach. Uczestnicy przeglądu poznali więc przepisy, a potem smak krokietów z kapustą i grzybami (KGW Gogolewo), śledzi smażonych w cieście po kociewsku (KGW Radostowo), kapusty z grzybami (KGW Pomyje), piernika wg starej receptury (KGW Swarożyn) oraz zupy z suszonych owoców zwanej na Kociewiu „brzadem” (KGW Morzeszczyn).
Goście wystawy mogli podziwiać odświętnie udekorowane stoły i do woli rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem wigilijnych potraw: barszczu z uszkami, pasztecików, pierogów, śledzi pod różną postacią, sałatek, karpi w szarym sosie, kaczki, serników, makowców i pierników. Można było też nabyć ręcznie wykonane ozdoby świąteczne, koronkowe łańcuchy, anioły, bombki wykonane przez panie z Kółka Hafciarskiego, działającego przy Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie.
Popularyzacja tradycji
- Taki przegląd, to piękne przeżycie, to wspaniała prezentacja i popularyzacja tradycji kociewskich i bożonarodzeniowych. Dziękujemy wam za to – mówiła Eleonora Lewandowska, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Tczewskiej.
II Przegląd „Stół Bożonarodzeniowy na Kociewiu”, to część projektu „Turniejowe potyczki i kociewska tradycja”, którego realizatorem było Kociewskie Forum Kobiet w ramach Programu Działaj Lokalnie VII, dzięki finansowemu wsparciu Banku Spółdzielczego w Tczewie oraz pomocy Alicji Gajewskiej, dyrektor Fabryki Sztuk w Tczewie i Biura Powiatowego Doradztwa Rolniczego w Tczewie.
Reklama
Zapachniało Wigilią
TCZEW. Po raz drugi w Fabryce Sztuk odbył się Powiatowy Przegląd „Stół Bożonarodzeniowy na Kociewiu”. W sali na parterze, w scenerii wystawy poświęconej roli chleba w kulturze ludowej, rozstawiono świąteczne i wigilijne stoły z kociewskimi potrawami. Było smacznie!
- 11.12.2010 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:36)

Reklama






Napisz komentarz
Komentarze