- Przepis, który podaję przechodził z pokolenia na pokolenie. Jest owocem kultywowania tradycji rodzinnej. Pochodzi jeszcze z czasów sprzed II wojny światowej. Moja rodzina w każdy tłusty czwartek piekła sporą ilość pączków, posługując się właśnie tym przepisem na pączki luksusowe:
• Potrzebujemy: 1 kg mąki tortowej, ¾ kostki margaryny, szklankę cukru, szklankę słodkiej śmietany 18 proc., 10 dkg drożdży, 8 jaj, szczyptę soli, kieliszek alkoholu.
• Sposób wykonania: podgrzewamy śmietanę do letniej temp. (ok. 20 st. C). Wbijamy żółtka do śmietany, razem z drożdżami i szczyptą soli oraz cukru. Odstawiamy i czekamy aż urośnie rozczyn. Następnie ubijamy białka jajek, topimy tłuszcz. Mąkę należy dodawać stopniowo razem z ubitymi białkami i alkoholem. Wszystko to dobrze wyrabiamy. Na koniec dodajemy stopiony tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy pączki i nadziewamy je dowolną konfiturą: różaną, śliwkową, migdałami, skórkami pomarańczy, czekoladą, advokatem – w zależności od pomysłu.
Pączki smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu/smalcu. Po usmażeniu odsączamy pączki na papierowym ręczniku. Lukrujemy i posypujemy miękką skórką pomarańczy.
Reklama
Pączki na Tłusty Czwartek - sprawdzony przepis!
POMORZE. Na Tłusty Czwartek cukiernie prześcigają się w pomysłach na smakowite pączki. Swoje sprawdzone od lat przepisy mają też gospodynie. Oto jeden z nich - pani Elżbieta Małodzińska z Radostowa (gm. Subkowy).
- 03.03.2011 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:37)

Reklama





Napisz komentarz
Komentarze