Wystawa zorganizowała Powiatowa Inspekcja Pracy. Wszystkie okazy były prosto z lasu - zebrane w okresie kilku dni (wśród nich rzadkie ostatnio rydze) oraz gąski, na które jeszcze nie pora.
- Chcieliśmy ustrzec grzybiarzy przed pomyłkami, a jest ich coraz więcej. Grzybów ostatnio mamy ogrom, więc warto wiedzieć co można zbierać do kosza – wyjaśnia Monika Michna ze starogardzkiego Sanepidu.
Nie objadać się
Na Pomorzu szczęśliwie nie ma ostatnio tragicznych zatruć. Grzybiarze wróżą dalszy wysyp, więc wzrośnie niebezpieczeństwo pomyłek w zbieraniu. Na wystawie można było dowiedzieć się, których grzybów nie należy zbierać, jak rozpoznawać „trujaki”.
- Grzyby trzeba przede wszystkim zbierać pod okiem dorosłego lub kogoś kto się na nich zna – mówi Monika Michna. – Do podstawowych zasad zbierania należy wykręcanie grzybów w całości i omijanie starych, bo wydzielają najwięcej toksyn. Nie należy zbierać grzybów zbyt małych, bo trudno je dobrze rozpoznać.
Wystarczy nóżka, bądź kapelusz zjedzonego sromotnika, aby trafić do szpitala z ciężkim zatruciem, często śmiertelnym. Monika Michna opowiadała także o podstawowych zasadach żywieniowych i o tym, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych. Są dobre do nadania smaku potrawom. Ludzki organizm grzyba nie potrzebuje, my je po prostu lubimy (bigosik z suszonymi grzybami, pycha). Przestroga dla miłośników borowików, podgrzybków itp. Grzyby można je jeść pod wieloma postaciami, jednak nigdy za dużo.
Jednorazowa porcja dla osoby dorosłej to 100, 200 gram, mniej więcej dwie dłonie. Dzieci do 12 roku życia nie powinny w ogóle jadać grzybów. Wątroba i żołądek nie są na tyle odporne, a grzyby - jak wiadomo - są ciężkostrawne.
Purchawka także jadalna
Grzybów nie należy zbierać do reklamówek, bo w plastikowym zamknięciu łatwiej o powstanie trujących toksyn. Instruktorzy podczas prezentacji niejednokrotnie zaskakiwali doświadczonych grzybiarzy. Czubajka czerwieniejąca, przez wielu uznawana za trującą, jest jadalna - pod warunkiem, że rośnie w głębi lasu. Te stojące na skraju bardzo łatwo chłoną ołów. Jadalna i bardzo smaczna jest również młoda purchawka, a także muchomory czerwonawy i rdzawo – brązowy, których pomimo swoich smakowych właściwości nie polecam się zbierać. Łatwo pomylić je z innymi trującymi grzybami.
Wystawę grzybów odwiedziło o tysiąca gości, głównie młodzież szkolna.
Reklama
Uciec przed „trujakami”
KOCIEWIE. W siedzibie starogardzkiego Hufca Związku Harcerstwa Polskiego zorganizowano wystawę grzybów. Wystawa miała charakter edukacyjny - aby ostrzec przed „trujakami”. Ten rok obfituje w grzyby, wzrasta więc niebezpieczeństwo zatruć.
- 07.10.2010 00:00 (aktualizacja 18.07.2023 18:59)

Reklama





Napisz komentarz
Komentarze