Jury miało nie lada dylemat przy wybieraniu najsmaczniejszego dania. Okazuje się, ze zwykły ziemniak w rękach wytrawnego, kreatywnego kucharza może stać się bazą dla prawdziwego kulinarnego dzieła sztuki.
Ocenie poddawano smak potrawy, ilość i jakość użytych przypraw – przyprawy musiały być wyłącznie naturalne. Niedozwolone było używanie półproduktów lub składników przygotowanych fabrycznie – mieszanek przypraw, sosów „z torebki” kostek smakowych, itp. Potrawa musiała też być zaprezentowana w odpowiedniej formie – ważne było naczynie odpowiednie do dania, ewentualne dekoracje, sztućce, dekoracja całego stoiska. Każde kryterium było oddzielnie punktowane, a liczba punktów sumowana.
Nagrodzeni
W kategorii „potrawa”
I miejsce Elżbieta Gornowicz, Osówek
II miejsce KGW Karolewo
III miejsce Alicja Wacholz, Lipy
W kategorii „najpiękniejsze stoisko”
Urszula Zimowska i Alicja Wacholz
Reklama
Uczta kulinarna z bulewek
ZBLEWO. Ziemniaki w jednym garnku na sposób „naturalny”. W konkursie kulinarnym „Bulwa Kociewska” promujący kociewskie dania jednogarnkowe „wzięło udział” osiem propozycji kulinarnych przedstawionych przez koła gospodyń i indywidualne osoby.
- 07.10.2009 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:25)
Reklama





Napisz komentarz
Komentarze