niedziela, 14 grudnia 2025 02:48
Reklama

Uczta kulinarna z bulewek

ZBLEWO. Ziemniaki w jednym garnku na sposób „naturalny”. W konkursie kulinarnym „Bulwa Kociewska” promujący kociewskie dania jednogarnkowe „wzięło udział” osiem propozycji kulinarnych przedstawionych przez koła gospodyń i indywidualne osoby.
Jury miało nie lada dylemat przy wybieraniu najsmaczniejszego dania. Okazuje się, ze zwykły ziemniak w rękach wytrawnego, kreatywnego kucharza może stać się bazą dla prawdziwego kulinarnego dzieła sztuki.
Ocenie poddawano smak potrawy, ilość i jakość użytych przypraw – przyprawy musiały być wyłącznie naturalne. Niedozwolone było używanie półproduktów lub składników przygotowanych fabrycznie – mieszanek przypraw, sosów „z torebki” kostek smakowych, itp. Potrawa musiała też być zaprezentowana w odpowiedniej formie – ważne było naczynie odpowiednie do dania, ewentualne dekoracje, sztućce, dekoracja całego stoiska. Każde kryterium było oddzielnie punktowane, a liczba punktów sumowana.

Nagrodzeni

W kategorii „potrawa”
I miejsce Elżbieta Gornowicz, Osówek
II miejsce KGW Karolewo
III miejsce Alicja Wacholz, Lipy

W kategorii „najpiękniejsze stoisko”
Urszula Zimowska i Alicja Wacholz

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 7°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 28 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama