Konkurs kulinarny z udziałem polityków - z marszałkiem senatu oraz marszalkiem pomorskim Borusewiczem na czele - rozstrzygniety.
Prawie sto wyrobów tradycyjnych z Pomorza wystawiono w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo". W kategorii potrawa wygrała zupa bursztynowa i dorsz po gdyńsku z bobem na boczku, przygotowane przez Andrzeja Ławniczaka. W kategorii produkt jury przyznało cztery pierwsze miejsca. A były to: śledź bałtycki po rybacku, sieja z beczki, marchwiowy peterkuch i likier domowy z płatków róż.
Pomorze jest w czołówce kulinarnej Polski ma 99 wyrobów zarejestrowanych. Jest wiceliderem na krajowej liście produktów tradycyjnych. Pierwsze miejsce zajmuje z 101 potrawami województwo śląskie.
Reklama
Smaki pomorskie. Zupa i dorsz z bobem, potem sieja i śledź z likierem
GDAŃSK. W parku oliwskim odbyło się Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. W imprezie i degustacji udział wzięli VIP-y, korzystając z okazji do kampanii wyborczej do Parlamantu Europejskiego. Wygrała zupa i dorsz z bobem. W rywalizacji potraw nie było lidera. Nagrodzono śledzia, sieje, marchwiowy peterkuch i likier.
- 25.05.2009 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:10)
Reklama





Napisz komentarz
Komentarze