niedziela, 14 grudnia 2025 21:03
Reklama

Smaki pomorskie. Zupa i dorsz z bobem, potem sieja i śledź z likierem

GDAŃSK. W parku oliwskim odbyło się Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. W imprezie i degustacji udział wzięli VIP-y, korzystając z okazji do kampanii wyborczej do Parlamantu Europejskiego. Wygrała zupa i dorsz z bobem. W rywalizacji potraw nie było lidera. Nagrodzono śledzia, sieje, marchwiowy peterkuch i likier.
Konkurs kulinarny z udziałem polityków - z marszałkiem senatu oraz marszalkiem pomorskim Borusewiczem na czele - rozstrzygniety.
Prawie sto wyrobów tradycyjnych z Pomorza wystawiono w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo". W kategorii potrawa wygrała zupa bursztynowa i dorsz po gdyńsku z bobem na boczku, przygotowane przez Andrzeja Ławniczaka. W kategorii produkt jury przyznało cztery pierwsze miejsca. A były to: śledź bałtycki po rybacku, sieja z beczki, marchwiowy peterkuch i likier domowy z płatków róż.
Pomorze jest w czołówce kulinarnej Polski ma 99 wyrobów zarejestrowanych. Jest wiceliderem na krajowej liście produktów tradycyjnych. Pierwsze miejsce zajmuje z 101 potrawami województwo śląskie.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 6°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 22 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama