wtorek, 16 grudnia 2025 14:08
Reklama

Pajda chleba z okrasą i ogórkiem

KOCIEWIE. Przysmaki festynowe gospodyń wiejskich. Przebojem konsumpcyjnym większości kociewskich festynów jest pajda chleba z okrasą i kiszonym ogórkiem. Tak było też na 3 majowym festynie w Smętowie.
Pajda chleba z okrasą i ogórkiem
Na smętowskim festynie nikt nie mógł być głodny. O festynowy wikt zadbały gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kopytkowa. Pod rozłożystymi parasolami rozstawiły swoje kramy. Na stołach pokraśniało od wiosennych kwiatów. Królowały cynobrowe tulipany oraz cytrynowe żonkile. Pomiędzy bukietami kwiatów krzątały się gospodynie przyodziane w barwne, kociewskie stroje. Smażyły, kroiły, smarowały. Na słodko, przaśnie i kwaśnie. Dla każdego wedle gustu i smaku.
- Najbardziej schodzą grube pajdy chleba suto posmarowane okrasą i do tego kwaszony ogórek – mówi Bożena Mirota, szefowa gospodyń. -  Okrasa jest wieprzowa ale za to z dużą ilością chrupiących skwarek. Jak ktoś nie lubi okrasy to proponujemy tradycyjny smalec. Też z ogóreczkiem. Wszystko własnej roboty. Według babcinych receptur. A na deser polecamy słodkości. Na poczekaniu pieczemy gofry. Z cukrem pudrem albo swojskimi dżemami. Do gorących gofrów najlepiej smakuje mleko. Dla bardziej wymagających smakoszy przygotowaliśmy wspaniałego orzechowca i ciastka pieczone z amoniakiem popularnie zwane amerykankami. Cieszę się, że wszystkim smakują nasze przysmaki. Proszę zobaczyć jakie mamy kolejki przed straganem.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 4°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama