- Marszałkowie podpiszą porozumienie świadomi wspólnoty dziejowej, geograficznej i kulturowej trzech województw – informuje Małgorzata Pisarewicz, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowski Województwa Pomorskiego. – Deklarują współdziałanie na rzecz zachowania dziedzictwa historycznego i kulturowego w dziedzinie tradycyjnych upraw roślin i chowu tradycyjnych ras zwierząt gospodarskich, wyrobu i sprzedaży wysokiej jakości żywności tradycyjnej, gastronomii, kultywowania zwyczajów, obrzędów i tradycji związanych z wsią.
- Chcemy współpracować w obszarach: rolnictwa lokalnego, przetwórstwa żywności tradycyjnej wysokiej jakości, gastronomii w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także edukacji zawodowej czy też turystyki na obszarach wiejskich - powiedział Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. - Niezmiernie ważną rolę mogą tu odegrać również badania naukowe, czy też system informacji i promocji skierowany do mieszkańców i turystów.
Strony chcą podjąć również działania mające na celu opracowanie i wdrożenie systemu kategoryzacji obiektów turystycznych na obszarach wiejskich, ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii i żywności wysokiej jakości, wytwarzanej metodami tradycyjnymi. Ponadto marszałkowie chcą rozwijać tzw. sieci miast dobrego życia Cittaslow, z wykorzystaniem potencjału żywności ekologicznej, tradycyjnej i lokalnej.





Napisz komentarz
Komentarze