Oczywiście to, czy wybierzesz kuchnię polską, regionalną czy dania włoskie bądź orientalne zależeć powinno przede wszystkim od Twoich upodobań – stałych czy chwilowych. Pewne jest jednak to, że w Gdyni zawsze znajdziesz lokal, gdzie zjesz smacznie.
Dania prosto z morza
Jeśli Gdynia, to Bałtyk. A co nad Bałtykiem najlepsze? Oczywiście świeże ryby. Takie, które zostały dopiero wyłowione z morza. Smażalnie ryb to absolutny hit wśród tych, którzy trafiają na polskie wybrzeże. Przepyszna flądra, dorsz, okoń czy turbot, odpowiednio przyrządzone (i we właściwym momencie roku!) mogą zachwycić nawet największych znawców.
Poza rybami smażonymi, z frytkami czy ziemniakami i smaczną surówką, możesz również zajrzeć do lokali, które serwują je w postaci wędzonej czy macerowanej. Wędzony łosoś bałtycki czy makrela, śledzie opiekane, w oleju czy po japońsku… możliwości jest wiele. A nad morzem masz pewność, że czeka Cię naprawdę dobre jedzenie. Gdynia to najlepsze miejsce na spróbowanie owoców bałtyckiego morza.
A może zupa rybna? Brzmi niezbyt apetycznie? Jeśli tak, to na pewno nigdy w życiu jej nie próbowałeś. Odpowiednio przyrządzony bulion rybny, wzbogacony np. o rybne pulpeciki to niesamowita przygoda dla Twoich kubków smakowych.
Włoskie specjały
Morze morzem, ale jak wynika z badania „Talerz Polaków 2015”, przeprowadzonego przez PizzaPortal.pl, aż 40% zamawiających decyduje się na dania pochodzące ze słonecznej Italii. Nie ma się czemu dziwić. Restauracji, serwujących pizzę wypiekaną zgodnie z tradycyjną, neapolitańską recepturą, lasagne, pasty czy ravioli nie brakuje – podobnie, jak ich fanów. Warto podkreślić, że włoskie delicje z łatwością zamówisz też z dostawą prosto do domu – zarówno do centrum, jak i bardzo odległych dzielnic miasta.
Kuchnia egzotyczna
Japońskie sushi, indyjskie lub tajskie curry, a może sajgonki? Kuchnia z Dalekiego Wschodu w naprawdę dobrym wydaniu jest dostępna także nad polskim morzem. Możesz więc pomyśleć na przykład o zamówieniu wieprzowiny w pięciu smakach czy kaczki w pomarańczach na szybki lunch w pracy.
A może wolisz się wybrać nieco bliżej, ale równie egzotycznie? Sięgnij choćby do świata kuchni tureckiej i zamów swojski już kebab. To potrawa dobrze w Polsce oswojona, także nad morzem. Zwróć tylko uwagę na to, by kebab został przygotowany z odpowiedniego mięsa: wołowiny, baraniny, jagnięciny lub kurczaka. Wieprzowina jest absolutnie niedopuszczalna.
Gdynia oczaruje Cię na wiele sposobów. Nie tylko piękną, nowoczesną zabudową, urokliwymi plażami i imponującym portem, ale też ofertą gastronomiczną. Korzystaj więc z niej i w lokalu, i na wynos!




