poniedziałek, 29 kwietnia 2024 09:30
Reklama

Jak wybrać najlepszą wyciskarkę do świeżych soków?

Świeże soki owocowe i warzywne mają bogaty smak, piękny kolor, a przede wszystkim są prawdziwą bombą witaminową. Aby wydobyć z nich to, co najlepsze sięgnij po wyciskarki do soków ręczne lub elektryczne. Za ich pomocą szybko zamienisz owoce w smaczny napój dla swoich gości. Świeże soki są wartościowym dodatkiem do dań, jak również energetyzującą przekąską.
Jak wybrać najlepszą wyciskarkę do świeżych soków?

Jeżeli chcesz podnieść atrakcyjność swojego menu w oczach konsumentów, zaproponuj im soki wyciskane na miejscu. Dla osób, które szukają naturalnych produktów będzie to kusząca propozycja np. do śniadania czy dania głównego. Świeże soki możesz serwować nie tylko solo. W nowoczesnych i wizjonerskich kuchniach są one często wykorzystywane do podkręcania smaku potraw i wydobywania z nich aromatów. W barach stanowią niezastąpiony element drinków oraz koktajli.

Przedstawiamy krótkie zestawienie – to charakterystyka dostępnych na rynku wyciskaczy do cytrusów. Podpowiadamy też, jaki model wybrać.

Jakie wyciskarki do cytrusów kupić?

Wyciskarki do owoców dostępne są w kilku typach. W zależności od tego, jak intensywnie będziesz je użytkować i jaką ilość soku zamierzasz uzyskać, postaw na modele kompaktowe (te dostępne są już za kilkanaście złotych) lub wydajne wyciskarki o dużym nacisku. Do wyboru pozostają również modele z półki średniej, które sprawdzą się w codziennej pracy w restauracji.

Podejmując decyzję weź pod uwagę:

  • wydajność i moc

Jeżeli chcesz uzyskać czysty sok pozbawiony pestek oraz miąższu, sięgnij po nowoczesne wyciskarki ręczne. Najlepsze urządzenia wywierają nacisk wynoszący nawet 900kg, dzięki czemu wyciskasz maksymalną ilość napoju przy minimalnym osadzie pulpy.

  • wygląd

Design jest ważny, jeżeli przywiązujesz wagę do estetycznego i modernistycznego wyposażenia zaplecza gastronomicznego.

  • wymiary

Wyciskarki do owoców mogą był małe i podręczne lub całkiem spore, mocowane do blatu. Jeżeli korzystasz z nich okazjonalnie możesz wybrać akcesoria, które obsłużysz jedną ręką. Do barów, w których soki owocowe są podstawą menu, zdecydowanie polecamy stalowe wyciskarki do pomarańczy, cytryn oraz limonek.

  • funkcjonalność

Aby mycie urządzenia było w ogóle możliwe sprawdź, czy wybrana wyciskarka jest rozkręcana. Wyjmowanie poszczególnych części, takich jak sito czy lejek znacznie ułatwi utrzymywanie jej w czystości. W przypadku sprzętów o większej sile nacisku, zwróć uwagę na zabezpieczenie elementów materiałem antypoślizgowym, np. gumą.

  • materiał

Wyciskarki do cytrusów mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, chromowanej, stopu aluminiowego lub tworzywa sztucznego. Aby zachowały swój wygląd na dłużej, dobrze, gdy ich wykończenie jest emaliowane, odporne na działanie kwasów z cytrusów.

Wyciskarki ręczne czy elektryczne?

Pozostaje jeszcze kwestia wyboru między manualnymi wyciskarkami do cytrusów a wyciskarkami elektrycznymi. Każde z urządzeń pozwoli uzyskać maksymalną ilość soku z owoców, bez dużych strat. Dzięki temu napój zachowa wszystkie swoje walory smakowe i wizualne, a przede wszystkim nie utraci cennych składników odżywczych.

Urządzenia elektryczne automatyzują wyciskanie soków. Wystarczy, że przekrojonego na pół cytrusa przyłożysz do wierzchołka stożka i lekko dociśniesz — wyciskarka wydobędzie z niego to, co najlepsze. Po podniesieniu łupiny zobaczysz, jak precyzyjnie została oczyszczona z miąższu.

Wyciskarki manualne wymagają od Ciebie zaangażowania i siły. Nie potrzebują z kolei źródła prądu, dzięki czemu są bardziej mobilne –wyciśniesz sok w każdym miejscu na blacie roboczym.


 



Podziel się
Oceń

bezchmurnie

Temperatura: 18°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama