Dlaczego coraz więcej osób odczuwa dolegliwości spowodowane zbyt szybkim jedzeniem?
Ci, którzy mogą pozwolić sobie na to, by w spokoju delektować się posiłkiem w miejscu pracy, to szczęściarze. Należy jednak przyznać, że nawet jeśli ma się czas na to, aby zjeść bez pośpiechu, to podczas przerwy zazwyczaj trzeba też gdzieś zadzwonić albo porozmawiać z innym pracownikiem na jakiś zawodowy temat. A co z Twoim śniadaniem? Pewnie nie lubisz wstawać wcześnie, więc Twój poranny posiłek przed wyjściem do pracy również nie trwa długo.
Niewykluczone, że po powrocie z biura lub innego miejsca, z którym jesteś związany lub związana z racji swojego zawodu, także nie możesz pozwolić sobie na zjedzenie posiłku w spokoju. Sprzątanie, gotowanie dla rodziny, wyjście na trening lub na zakupy – powodów, dla których jemy szybko, jest wiele. Co ważne, zbyt gwałtowne pochłanianie żywności może być spowodowane nie tylko narzucanym nam przez świat zawrotnym tempem życia. Często jest ono przejawem stresu. Zresztą jedno z drugim idzie w parze!
Jakie są skutki jedzenia w pośpiechu?
Jeśli zjesz większy posiłek szybko, łapczywie i bez należytego przeżucia kęsów, trawienie pokarmu zostanie zaburzone. Enzymy, które znajdują się w żołądku i rozbijają jedzenie na mniejsze składniki, mają utrudnione zadanie. Jeśli w żołądku jest zbyt dużo niedostatecznie rozdrobnionej żywności, treść żołądkowa uchodzi do dwunastnicy i przełyku, a układ pokarmowy zostaje przeciążony. Jedząc w pośpiechu, narażasz się na refluks, który wynika z ulewania się treści pokarmowej do przełyku. Jeżeli skarżysz się na pieczenie w żołądku i zgagę, to najprawdopodobniej jesz zbyt szybko!
Dyskomfort, który pojawia się po szybkim zjedzeniu posiłku, wiąże się ponadto z uczuciem nadmiernej sytości i przepełnienia. Jest ono wynikiem wypełnienia żołądka zbyt dużą ilością pokarmu (a to często zdarza się przy pośpiesznym jedzeniu), a także połykania powietrza. Powietrze w żołądku powoduje wzdęcia i odbijanie.
Konsekwencje mogą być poważne
Gdy jedzenie w pośpiechu wchodzi w nawyk, zachodzi ryzyko wystąpienia różnych chorób. Takie przyzwyczajenie często powoduje wzrost poziomu cholesterolu, otyłość, a także choroby układu krążenia i serca. Szybkie spożywanie posiłków może prowadzić również do cukrzycy. Jak widać, problem zbyt gwałtownego spożywania posiłków nie jest czymś, co można bezkarnie lekceważyć! Jeśli chcesz jeść wolniej, każdy kęs gryź około 20 razy, staraj się też nie rozmawiać podczas jedzenia oraz nie przeglądać w tym czasie Internetu. Dobrym pomysłem będzie znalezienie dodatkowego czasu na posiłki, co niekiedy może być jednak utrudnione.
Nie bez znaczenia jest także to, co jemy. Jeżeli nie masz czasu samodzielnie robić zakupów i przygotowywać odpowiednich posiłków, możesz skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Zdrowa żywność, którą oferuje np. MediDieta (https://medidieta.pl/catering-dietetyczny-gdynia/) jest lekkostrawna, ponadto nie musisz jej przygotowywać samodzielnie i marnować swojego cennego czasu. Zacznij je jeść bez pośpiechu, a wkrótce poczujesz się lepiej!





Napisz komentarz
Komentarze