Ryż z warzywami
Produkty:
● 1 torebka ryżu,
● 1 łyżeczka masła,
● 300 g warzyw, ew. mrożonka (marchew, fasola, groszek, cukinia, cebula itd.),
● szczypta curry,
● szczypta soli,
● 1 łyżeczka natki pietruszki.
Wykonanie: Ugotowany ryż należy dokładnie odcedzić, pozostawić na kilka minut. Następnie rozgrzać patelnię, rozpuścić masło. Posiekane warzywa umieścić na patelni, po kilku minutach dodać ryż. Przyprawić i posypać pietruszką, dokładnie wymieszać. Można podawać z sosami.
Kurczak z kluseczkami w pomidorach
Produkty:
● pierś kurczaka (ok. 300 g),
● miód (2 łyżki),
● orzechy nerkowca (10-12 sztuk),
● syrop z brzoskwiń (ok. 6 łyż.),
● suszone pomidory (4-5, najlepiej ze słoika).
Kluseczki:
● jajko,
● 300 g mąki,
● woda,
● sól.
Wykonanie: Pierś zamarynować w miodzie, orzechach nerkowca i syropie z brzoskwiń, następnie wstawić do pieca na ok. 20 min. Przygotować ciasto na kluski: wymieszać mąkę, jajko i wodę na jednolitą masę (o konsystencji majonezu). Żeby ciasto było delikatniejsze, można dodać parę łyżek masła. Kluski kłaść łyżką na osolony wrzątek, wyjmować minutę po zagotowaniu. Do sosu, który pozostał z pieczenia kurczaka, dodać kluseczki i posypać kawałkami suszonych pomidorów.
Ryż figowo-brzoskwiniowy
Produkty:
● 100 g białego ryżu,
● 5-6 owoców suszonej figi pokrojonych w drobniutkie kawałki,
● 4 połówki brzoskwini z puszki pokrojone w drobną kosteczkę,
● 3 łyżeczki brązowego cukru lub miodu.
Wykonanie: Ugotowany ryż wymieszać z drobno pokrojonymi owocami figi oraz pokrojoną w kostkę brzoskwinią, następnie osłodzić brązowym cukrem lub miodem. Jeść na ciepło lub na zimno. Doskonałe na śniadanie lub na deser! Można polać jogurtem i posypać suszonymi owocami, bakaliami lub pokruszonymi herbatnikami.
Kopytka z kminkiem i parmezanem
Produkty:
● 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków,
● ok. 0,5 szklanki zwykłej mąki,
● ok. 0,3 szklanki mąki ziemniaczanej,
● 1 jajko,
● łyżeczka kminku,
● 15 dag startego parmezanu,
● 5-6 liści sałaty lodowej,
● 6 łyżek oliwy,
● 3 łyżeczki masła,
● 20 szt. startych na tarce orzechów laskowych.
Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść lub zmielić maszynką na jednolitą masę. Dodać dwa rodzaje mąki, jajko oraz kminek i bardzo delikatnie zagnieść. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać zwykłej mąki. Ciasto trzeba zagniatać krótko i delikatnie, ponieważ masa ziemniaczana ma to do siebie, że przyjmie każdą ilość mąki, a potem kluski będą twarde i niesmaczne. Następnie należy uformować ruloniki (podsypując delikatnie mąką, by ciasto się nie kleiło) i ciąć nożem na małe kluski. Wrzucić je na wrzątek z odrobiną oleju i gotować aż wypłyną. Posiekaną sałatę i starte orzeszki wymieszać i wyłożyć na talerz. Całość (razem z kopytkami) posypać parmezanem i świeżym pieprzem.
Pierożki z suszonymi grzybami i kapustą
Produkty:
● 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem kminku,
● 9 szt. suszonych grzybów,
● 2 pędka lekko wędzonej kiełbasy,
● 2 szt. startej na grubych oczkach marchewki,
● 0,2 szklanki białego wina,
● 3 cebule posiekane w piórka,
● 2 szklanki bulionu,
● 3 listki laurowe,
● ziele angielskie.
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez ok. 4 godz. Po wystudzeniu odciskamy sok i drobno kroimy.
Ciasto:
● 0,5 kg mąki,
● ok. szklanka ciepłej wody,
● sól.
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Należy pamiętać, aby ciasto było miękkie, ale zarazem zwarte i nie mokre. Musi być ono puszyste i lekko rozwałkowane. Szklanką wycinamy kółka, nadziewamy farszem, sklejamy i wrzucamy na wrzątek. Pierożki gotujemy na małym ogniu. Jeżeli zjadamy je od razu, to najlepiej polać je oliwą i posypać natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Można również posypać je posiekaną i podsmażoną na oleju (0,5 cm oleju na patelni) cebulą. Gdy będzie gotowa warto osuszyć ją papierowym ręcznikiem i posolić.
Pyszne domowe specjały
DOBRA KUCHNIA. Prezentujemy przepisy na lekkostrawne potrawy, które nie obciążają naszego żołądka
- 14.01.2012 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:42)
Reklama






Napisz komentarz
Komentarze