środa, 17 grudnia 2025 09:44
Reklama

Dobra kuchnia, bo kociewska

Dania na każdą okazję z babcinego notesu, z dodatkiem szczypty innowacji, prezentują panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzędzieja, dzisiaj - Wiktoria Kulwińska.
Dobra kuchnia, bo kociewska

Pierogi pieczone na oleju

To typowe danie kuchni kresowe, prosto z Wilna. Jest bardzo pożywne i smaczne, z jednej porcji wychodzi ok. 100 pierogów.

 

Składniki na ciasto:

● 1 kg mąki,

● 3 łyżki cukru,

● 1 łyżka soli,

● 7 dkg drożdży,

● 1 szkl. wody,

● 1/2 szkl. oleju.

 

Wykonanie:

Cukier, sól, drożdże połączyć. Dodać mąkę i wymieszać. Na przemian dodawać wody letniej i oleju – ciasto musi odchodzić od ręki, powinno być pulchne. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

 

Składniki na farsz:

● 1 kg kapusty kiszonej,

● 1 cebula,

● 1/2 kg pieczarek,

● 1 kostka masła,

● sól, pierz.

 

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plastry i dodać do kapusty, dodać masło i gotować do miękkości. Po przestudzeniu przemielić przez maszynkę, dodając 1 cebulę. Następnie całość podsmażyć na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi być pierny.

Po wyrośnięciu ciasta lepić pierogi. W głębokiej patelni rozgrzać 1 litr oleju i smażyć ulepione pierogi.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: 0°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1016 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama