środa, 17 grudnia 2025 11:22
Reklama

Dobra kuchnia, bo kociewska

Prezentujemy kolejne przepisy, których autorkami (czasem z wykorzystaniem notatek z babcinych zapisków) są panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzędzieju.
Dobra kuchnia, bo kociewska

- Babka - mazurek to słodki przysmak, nieodzowny na wielkanocnym stole - uważa Aleksandra Szulc.

- Ja z kolei nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu, na którym nie będzie gotowanej babki - twierdzi Anna Grzmiel.

 

Babka – Mazurek

 

Składniki:

6 jajek,

1 kostka margaryny „Kasia”,

2 szklanki cukru,

2 szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 szklanka suchego maku,

2 łyżki kakao,

garść rodzynek,

2 łyżeczki cukru waniliowego.

 

Wykonanie:

Cukier utrzeć z margaryną do białości, dodając po 1 jajku, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masę dzielimy na trzy części: do jednej trzeba dodać szklankę maku, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić białą.

Na średniej formie babkownicy ułożyć najpierw ciasto z makiem, dodać ½ część rodzynek. Następnie wykładamy ciasto kakaowe i resztę rodzynek oraz trzecią część ciasta. Pieczemy je przez ok. 50 min. w temperaturze 150 st. C. Potem polać czekoladą.

 

Babka Gotowana „Wielkanocna”

 

Składniki na ciasto:

6 jaj,

25 dkg masła (można użyć margarynę „Kasia”),

25 dkg cukru,

25 dkg mąki tortowej,

30 dkg mąki ziemniaczanej,

2 dkg proszku do pieczenia,

zapach (wg uznania) migdałowy, cytrynowy.

 

Wykonanie:

Ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodając po jednym jajku. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną oraz zapach. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Zamykamy formę z ciastem i zanurzamy w garnku do ¾ jego wysokości do wrzącej wody. Garnek należy przykryć pokrywką i gotować przez 1 godz. i 15 min. Po ugotowaniu formę z ciastem wystawić i otworzyć. Wyłożyć ciasto, aby odparowało. Po wystudzeniu polać je palmą czekoladową. Czas pracy: 90 min.

 

Autorka przepisu radzi

Jeśli chcesz, aby babka była prosta koniecznie trzeba umieszczoną formę w garnku obciążyć. Można formę z ciastem przykryć ściereczką, a następnie przygnieść pokrywką od garnka.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 1°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1016 hPa
Wiatr: 7 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama