środa, 17 grudnia 2025 14:35
Reklama

Dobra kuchnia, bo kociewska

Prezentujemy przepisy, których autorkami (czasem z wykorzystaniem notatek z babcinych zapisków) są panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzędzieju. Podany niżej przysłała Wiktoria Kulwińska.
Dobra kuchnia, bo kociewska

Tort ziemniaczany

To typowe ciasto kuchni kociewskiej, potoczna nazwa - „Szamber Kociewski”; jest bardzo tani, a przy tym smaczny.

 

Składniki na ciasto:

  • · 60 dkg ziemniaków,
  • · 10 dkg łuskanych orzechów włoskich,
  • · 5 dkg smażonej skórki pomarańczy,
  • · 3 – 4 jajka,
  • · 15 dkg cukru pudru,
  • · 10 dkg mąki,
  • · mały proszek do pieczenia,
  • · sól, tłuszcz, tarta bułka.

 

Wykonanie:Obrać ziemniaki, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Odcedzić, odparować i przetrzeć lub zmielić. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z ziemniakami, orzechami, skórka pomarańczową i przesianą mąką – wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywną ubitą pianą z białek. Przyprawić i przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wyrównać powierzchnie i upiec. Temperatura piekarnika 180 st. C, czas pieczenia ok. 30-40 min.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: 2°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1015 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama