środa, 17 grudnia 2025 20:38
Reklama

Dobra kuchnia, bo kociewska

Prezentujemy przepisy, których autorkami (czasem z wykorzystaniem notatek z babcinych zapisków) są panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzędzieju. Podany niżej przysłała Angelika Grala.
Dobra kuchnia, bo kociewska

Rogaliki

 

Składniki na ciasto

  • · 0,5 kg mąki,
  • · 1 kostka margaryny,
  • · 1 jajko,
  • · 4 dkg drożdy,
  • · 1 łyżka cukru,
  • · 1 paczka cukru waniliowego,
  • · ½ łyżeczka soli,
  • · ½ szklanka mleka,
  • · cukier puder,
  • · 1 białko.

 

Wykonanie: Drożdze rozmieszać z cukrem i dodać do ciepłego mleka. Mąkę, sól, jajko i cukier waniliowy mieszamy z roztopioną margaryną, dodajemy drożdze z mlekiem. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody (czekamy do jego  wypłynięcia). Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąki (aż odejdzie od ręki). Dzielimy je na 3 części, cienką rozwałkować. Wyciąć trójkąty. Nałożyć dżem lub budyń i zwinąć (uformować w kształt rogala). Posmarować rozmieszanym białkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: -1°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1017 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama