piątek, 19 grudnia 2025 08:31
Reklama

Dobra kuchnia, bo kociewska

Prezentujemy kolejne przepisy kulinarne (czasem z wykorzystaniem notatek z babcinych zapisków). Autorką dzisiejszego jest Jadwiga Gajewska ze Szpęgawy.
Dobra kuchnia, bo kociewska

Karkówka z warzywami

- Przygotowanie tego posiłku jest bardzo szybkie i tanie, szczególnie polecam je kobietom pracującym, którym brakuje czasu na przygotowanie domowego obiadu - mówi pani Jadwiga. - To danie na 5 osób.

 

Składniki

● 1 kg karkówki b/k,

● 2 szt. świeżej marchwi,

● 3 szt. korzenia pietruszki,

● 1 mały seler,

● ½ główki świeżej kapusty (białej),

● 1/6 kostki masła.

 

Wykonanie

Karkówkę pokroić w grubą kostkę i doprawić przyprawami (wegeta, mielony czosnek),  następnie dusimy pod przykryciem na maśle, ciągle mieszając. Po ok. 20 min. dodajemy warzywa (bez kapusty) pokrojone w kostkę, dusimy pod przykryciem – ciągle mieszając. Po 10 min. duszenia dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy, aż kapusta zmięknie; cały czas mieszamy.

Można podawać z chlebem, ziemniakami lub frytkami.

 

Ważne

Tę potrawe gotujemy bez wody, wszystko w sosie własnym, bo woda wypłukuje cenne składniki. Karkówkę po umyciu trzeba osuszyć – mięso bez śladów kropli.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
pochmurnie

Temperatura: 2°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 13 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama