czwartek, 18 grudnia 2025 21:29
Reklama

Dobra kuchnia, bo kociewska

Przedstawiamy zapiski o umiejętnościach kulinarnych, którymi chcą podzielić się z naszymi Czytelnikami włodarze samorządowi i osoby publiczne z Tczewa i powiatu tczewskiego. Autorką dzisiejszego przepisu jest Maria Taraszkiewicz-Gurzyńska, burmistrz Gniewa.
Dobra kuchnia, bo kociewska

Polska (zamojska) grochówka


 

 

Składniki

● 30 dkg grochu całego,

● 30 dkg boczku wędzonego chudego,

● duża cebula,

● kostka rosołu wołowego (powinien być rosół prawdziwy, ale są kłopoty z wołowiną),

● 3 kromki chleba,

● 1 łyżka masła (do smażenia grzanek).

 

Sposób przygotowania

● groch zalać wodą, koniecznie przegotowaną i rozpocząć gotowanie,

● w tym czasie przygotować grzanki (kostki) z chleba,

● pokroić w kostkę boczek i cebulę, boczek zacząć smażyć na „suchej” patelni,

● gdy boczek się wytopi dodać cebulę, ale ją tylko zeszklić, nie dopuścić do przyrumienienia,

● dodać do grochu, zupę doprowadzić do konsystencji kremu, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: 5°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 13 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama