piątek, 19 grudnia 2025 06:14
Reklama

Dobra kuchnia, bo... włoska

Na łamach „Gazety Tczewskiej” przedstawiamy zapiski o umiejętnościach kulinarnych, którymi chcą podzielić się z naszymi Czytelnikami włodarze samorządowi i osoby publiczne z Tczewa i powiatu tczewskiego. Autorem dzisiejszego przepisu jest Adam Burczyk, wiceprezydent Tczewa.
Dobra kuchnia, bo... włoska

- Bardzo lubię zjeść, co zresztą widać (ważę ponad 100 kg)... Nie jestem zbyt wybredny. Jeżeli produkty są dobre i świeże, to poza krupnikiem i pomidorową z ryżem, jem prawie wszystko. Ostatnio szukam prostego przepisu na cynaderki, których nie jadłem już lata i na groch z kapustą, którego to specjału nie jadłem chyba nigdy. Szukam też grzybów kiszonych, o których tylko czytałem w literaturze staropolskiej.

 

Spaghetti Adama

 

Spaghetti to specyficzna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech parmezanem). Spaghetti najczęściej je się łyżką i widelcem.

 

Składniki na sos

2 średnie piersi z kurczaka,
● 300 g pieczarek,
● kawałek sera żółtego, ile kto lubi,
● 3 średnie cebule,
● 3 ząbki czosnku,
● puszka ananasów - kawałki,
● 2 puszki pomidorów z ziołami,
● 1 słoik pasty do spaghetti z Łowicza,
● przyprawy (bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka, sól morska, pieprz kolorowy, odrobina chili).

 

Sposób przygotowania

Używamy dużą patelnię i głęboki garnek. Piersi kroimy na małe kawałki i zasypujemy przyprawami na co najmniej 2 godziny. Kroimy cebulę, czosnek i pieczarki; wszystko razem szklimy na patelni, a następnie wrzucamy do garnka. Na mocno rozgrzany olej na patelni wrzucamy kawałki mięsa. Kiedy obsmażymy je z każdej strony, powoli dolewamy soku z ananasów. Następnie przesypujemy wszystko do garnka i dodajemy kawałki ananasów, pomidory i pastę do spaghetti. Po 20 min. od przegotowania i gotowania na małym ogniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem gotujemy makaron, który następnie hartujemy.

Sos zagotowujemy jeszcze raz i podajemy z serem. Smacznego.

 

Uwaga

Kiedy byłem młodym człowiekiem przez całe wakacje pracowałem jako pomocnik kucharza. Gotowaliśmy dla ok. 300 osób. Kiedyś chciałem pochwalić się przed kolegami, jaki to jestem zaradny, ale okazało się, że znam proporcje nie na kilka, a na kilkaset osób...


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

kociewianka 19.05.2012 18:39
Włodarz Gniewa Pani Maria Taraszkiewicz - Gurzyńska poleca dobrą kuchnię bo ....KOCIEWSKĄ!!!!!!!!!!!!!!. Ten nasz z Tczewa to kiepski lokalny patriota!!!!! Smutne!!!!!!!!!!

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Meme 19.05.2012 19:10
Ja też lubię włoską, to znaczy mam już wyjeżdżać z Polski?

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
kociewianka 19.05.2012 21:17
Tu chodzi o taki mały lokalny patriotyzm. Dobre bo nasze. Nawiasem mówiąc kuchnia włoska nie jest zła.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Meme 19.05.2012 23:42
to nie było na poważnie :)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
uspokojona kociewianka 20.05.2012 06:09
Wiedziałam, że tak jest.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
pochmurnie

Temperatura: 3°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1020 hPa
Wiatr: 6 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama