piątek, 19 grudnia 2025 09:21
Reklama

Nasi włodarze „od kuchni”

Przedstawiamy zapiski o umiejętnościach kulinarnych, którymi chcą podzielić się z naszymi Czytelnikami włodarze samorządowi i osoby publiczne z Tczewa i powiatu tczewskiego. Autorem dzisiejszego przepisu jest Maria Taraszkiewicz-Gurzyńska, burmistrz Gniewa.
Nasi włodarze „od kuchni”

- W przypadku sernika bez ciasta podaję proporcje na dwie małe tortownice – mówi pani burmistrz. - Muszę bowiem robić dwie porcje; jedna zostaje w Gniewie, a druga jedzie do Gdańska.

 

Składniki

  • · 1 kg mielonego twarogu w kubełku, najlepiej z „Piątnicy” (choć drogo),
  • · 1,5 kostki masła,
  • · 1,5 szklanki cukru,
  • · 2 opakowania cukru waniliowego,
  • · 10 jajek,
  • · 2 łyżki kaszy manny,
  • · 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • · 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • · 10 dkg migdałów „słupków”,
  • · 6 łyżek cukru pudru do lukru,
  • · kwasek cytrynowy wg uznania.

 

Sposób przygotowania

Masło rozetrzeć z cukrem, dodać żółtka - teoretycznie po jednym, w praktyce różnie to bywa. Z białek ubić pianę, do masła z cukrem i żółtkami dodawać (po łyżce, a nie naraz) twaróg. Dodać kaszę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały; wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Obie tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i nalać mieszaninę (ma konsystencję płynną). Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 st. C. Po wystygnięciu, najlepiej następnego dnia, polukrować.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
pochmurnie

Temperatura: 2°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama