- W przypadku sernika bez ciasta podaję proporcje na dwie małe tortownice – mówi pani burmistrz. - Muszę bowiem robić dwie porcje; jedna zostaje w Gniewie, a druga jedzie do Gdańska.
Składniki
- · 1 kg mielonego twarogu w kubełku, najlepiej z „Piątnicy” (choć drogo),
- · 1,5 kostki masła,
- · 1,5 szklanki cukru,
- · 2 opakowania cukru waniliowego,
- · 10 jajek,
- · 2 łyżki kaszy manny,
- · 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- · 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- · 10 dkg migdałów „słupków”,
- · 6 łyżek cukru pudru do lukru,
- · kwasek cytrynowy wg uznania.
Sposób przygotowania
Masło rozetrzeć z cukrem, dodać żółtka - teoretycznie po jednym, w praktyce różnie to bywa. Z białek ubić pianę, do masła z cukrem i żółtkami dodawać (po łyżce, a nie naraz) twaróg. Dodać kaszę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały; wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Obie tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i nalać mieszaninę (ma konsystencję płynną). Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 st. C. Po wystygnięciu, najlepiej następnego dnia, polukrować.
Smacznego!







Napisz komentarz
Komentarze