niedziela, 14 grudnia 2025 03:02
Reklama

Jak się zdrowo odżywiać - porady dietetyka z Tczewa

Wiadomo, że zdrowe odżywianie w dużej mierze decyduje o zachowaniu dobrej kondycji, atrakcyjnej sylwetki, dobrego samopoczucia i... ogólnie zdrowia.
Jak się zdrowo odżywiać - porady dietetyka z Tczewa

Dieta musi być jednak indywidualnie dobrana do konkretnego organizmu, tak by zapewniała wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach dostosowanych do konkretnego stylu życia.

 Dieta to nie głodzenie się!

- Wśród mieszkańców Tczewa obserwuje się coraz większe zainteresowanie prawidłowym sposobem odżywiania – ocenia Monika Gątarek, dietetyk z Tczewa. - Pragną oni zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe dla poprawy sylwetki, zdrowia, a także lepszego samopoczucia. Dużo osób chciałoby się zdrowo odżywiać, jednak nie do końca wiedzą, jakie ilości jedzenia powinno się przyjmować i jakie produkty spożywcze powinni wybierać. Brak im wystarczającej wiedzy, a informacje przekazywane przez media często potrafią wprowadzić w błąd.

Świadomość żywieniowa tczewian jednak rośnie, co wiąże się z coraz większym zainteresowaniem fachową poradą u dietetyka.

- Na spotkaniach z pacjentami rozwiewam wątpliwości i daję wskazówki, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów. Niektórym wystarczy pojedyncza porada, inni  wymagają dłuższej kuracji dietetycznej. W jej skład wchodzą rozpisane jadłospisy, indywidualnie dobrane do stylu życia i upodobań oraz wizyty kontrolne, na których możemy obserwować efekty współpracy. Wśród pacjentów są osoby z nadwagą, otyłością, niedowagą, ludzie chorzy (m. in. cukrzyca, nadciśnienie, niedoczynność tarczycy), dzieci, sportowcy i kobiety w ciąży.

Najczęściej występujące błędy to: nieregularne spożywanie posiłków, brak śniadań, częste sięganie po słodycze, podjadanie między posiłkami i bardzo często wieczorami, jedzenie w pośpiechu, spożywanie produktów o niskiej wartości odżywczej, wypijanie zbyt małej ilości płynów.

Większość ludzi mylnie przyjmuje „dietę” za „odchudzanie”, a nawet „głodzenie się”. A dieta to przede wszystkim racjonalny i zdrowy sposób odżywiania.

Dieta antyrakowa

Istnieją produkty mogące zapobiegać rozwojowi nowotworów, ale są też takie, które przyczyniają się do ich rozwoju.

Powstawaniu nowotworów sprzyja zbyt duża ilość w diecie:

● produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukry proste, tłuszcze zwierzęce, tłuszcze trans i sól (konserwy mięsne, pasztety, zupki w proszku, dania gotowe, fast food, ciastka, chipsy, sery topione, utwardzane margaryny i masła roślinne),

● mięsa czerwonego (zastąp je chudym drobiem lub chudą wołowiną),

● wędzonych i grillowanych mięs i ryb (do grillowania używaj tacek aluminiowych lub folii, grilluj w niższej temperaturze i skróć czas grillowania, stosuj jak najwięcej przypraw ziołowych, które obniżą działanie szkodliwych heterocyklicznych amin),

● działanie rakotwórcze wykazują także aflatoksyny, które rozwijają się na produktach zbożowych, orzechach, suszonych owocach. Pamiętaj, że po usunięciu widocznej pleśni na produkcie nadal zostają aflatoksyny, czynniki silnie rakotwórcze!

Aby zapobiegać rozwojowi nowotworów sięgaj po:

● świeże warzywa i owoce, które dostarczają antyoksydantów i flawonoidów, blokujących działanie substancji rakotwórczych. Najwyższą moc przeciwdziałaniu rakowi przypisuje się brokułom, kalafiorowi, brukselce, kapuście, jarmużowi, rzodkiewce, pomidorom i przetworom pomidorowym, czosnkowi, jabłkom, soi, marchwi,

● produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo, ryż, makarony, kasze) oraz rośliny strączkowe, które dzięki dużej zawartości błonnika przyspieszają pasaż treści pokarmowej w jelitach, a tym samym skracają kontakt substancji rakotwórczych ze ścianą jelit,

● ryby (szczególnie morskie), nasiona, orzechy, oleje roślinne dodawane na zimno do sałatek, sosów, zup (pamiętaj, że smażone oleje roślinne wyzwalają substancje rakotwórcze!),

● zieloną herbatę, bogatą w dobroczynne polifenole,

● wino czerwone wytrawne (nie więcej niż 3 - 4 lampki tygodniowo),

● przyprawy o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej, np. rozmaryn, bazylia, mięta, cząber, szałwia, imbir, kurkuma, majeranek, tymianek.

 

Jedzmy zdrowo - przykładowy dieta dzienna (1600 kcal)

 Śniadanie: kanapki z wędliną i ogórkiem, kefir (250 g), chleb żytni pełnoziarnisty (70 g), polędwica z piersi kurczaka (40 g), sałata do woli.

 ● Drugie śniadanie: jabłko, jogurt naturalny (180 g), orzechy włoskie (200 g).

 ● Obiad: gulasz z kawałkami kurczaka i fasolką szparagową.

Produkty: mięso z piersi kurczaka bez skóry (80 g), fasolka szparagowa mrożona (225 g), świeża pieczarka (100 g), marchew mrożona (100 g), bulion warzywny ekologiczny z kostki (lub wywar z włoszczyzny, 250 g), mąka ziemniaczana (5 g), oliwa z oliwek (10 g), kasza gryczana (50 g), natka z pietruszki, słodka papryka w proszku.

Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Filet z piersi pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso obsmażyć na patelni wysmarowanej oliwą. Pieczarki pokroić na talarki i poddusić pod przykryciem w garnku z niewielką ilością

bulionu. Dodać fasolkę, marchew, resztę bulionu i posiekaną natkę, zamieszać. Następnie

dodać kurczaka i dusić, aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec zagęścić sos mąką

wymieszaną z 2 łyżkami wody. Podgrzać gulasz ciągle mieszając. Całość wyłożyć na

wcześniej ugotowaną kaszę i posypać natką pietruszki.

 Podwieczorek: Bułka z miodowym serkiem.

Produkty: bułka grahamka (50 g), serek twarożkowy chudy (40 g), miód pszczeli(10 g).

 Kolacja: Sałatka makaronowa z fetą i brokułami.

Produkty: makaron pełnoziarnisty (30 g), brokuły mrożone (lub świeże, 225 g), ser Feta 12 proc. tłuszczu (40 g), kukurydza konserwowa (50 g), olej rzepakowy uniwersalny (5 g), ząbek czosnku, sok cytrynowy, natka pietruszki.

Wykonanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły umyć, podzielić na drobne różyczki i ugotować na pół miękko na parze mieszając co minutę. Kukurydzę przepłukać i odcedzić. Fetę pokroić w kostkę. Przygotować sos: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i pieprzem. Przestudzone składniki wymieszać z natką pietruszki i skropić sosem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Gen.Milko 25.06.2012 10:22
może się skuszę na to bo troszkę brzuszek rośnie :) dzięki za poradę

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 7°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 28 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama