Składniki
- · szpinak liściasty (paczka),
- · 100/150 g sera pleśniowego lazura,
- · 3 ząbki czosnku,
- · łyżka oleju,
- · gałązka lubczyku lub łyżeczka magii,
- · łyżeczka wegeta (najlepiej własnej roboty),
- · 0,5 kg dobrego makaronu.
Wykonanie
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy zamrożony szpinak oraz lubczyk i gotujemy do czasu rozmrożenia się szpinaku. Dodajemy rozdrobniony czosnek i ser lazur. Wszystko razem delikatnie gotujemy do roztopienia się sera. Następnie doprawiamy do smaku wegetą (najlepiej domowej roboty), 0,5 łyżeczki cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy drobno potartym żółtym serem, parmezanem lub pokrojoną Mozarellą.
Danie wybornie smakuje popijane czerwonym wytrawnym winem. Zdrowa domowa wegeta: suszone warzywa, sól morska, kurkuma, czerwona ostra papryka (w proszku), trochę curry.
Wszystkie składniki wsypać do blendera i zmiksować.
Spaghetti ze szpinakiem gotuję od dawna. Jest to ulubiona potrawa mojej rodziny. Danie to jest szybkie, smaczne, niedrogie oraz zdrowe.







Napisz komentarz
Komentarze