Zapytaliśmy tczewską dietetyk, Monikę Gątarek, jaka powinna być prawidłowa dieta 7-latka, aby mógł w pełni wykorzystywać swą energię na nowe obowiązki i zabawę.
Różnorodne produkty i regularne posiłki
- Pierwszoklasista musi mieć siłę na zabawę z kolegami, wysoką odporność, aby nie złapać infekcji w nowym otoczeniu, a także dużą koncentrację na lekcjach – mówi Monika Gątarek. - Taki maluch szybko rośnie i dla jego rozwoju szczególnie ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, wapnia, żelaza, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz witamin. Aby tak się stało w codziennej diecie należy sięgać po różnorodne produkty.
(…)
Niezwykle istotne jest zjedzenie śniadania w domu przed wyjściem do szkoły. Dbajmy o to, aby w tym miejscu pojawił się jogurt, kefir, mleko czy twarożek, które dostarczą białka i wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Przykładowo może to być jogurt z musli i owocami, owsianka na mleku, kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z wędliną lub serem i dodatkowo szklanka mleka.
Tymczasem aż co drugi zapytany przez nas rodzic dzieci we wczesnym wieku szkolnym przyznaje, że dziecko przed pójściem do szkoły… nie je nic.
(…)
- Moja córka twierdzi, że rano boli ją brzuch, dlatego nie jada śniadania przed wyjściem na lekcje – stwierdza Katarzyna, matka 10-letniej Moniki.
Zamiast śniadania rodzice wręczają dziecku… kieszonkowe, aby mogło sobie coś kupić w szkolnym sklepiku.
Uwaga na… sklepiki
- W szkole dzieci bardzo chętnie sięgają po słodycze (batony, lody, drożdżówki), chipsy, zapiekanki, hot-dogi i hamburgery – przestrzega Monika Gątarek i… ma rację.
- Zazwyczaj kupujemy chipsy, paluszki, rogaliki z czekoladą i żelki – wymieniają dzieci. – Po lekcjach w-f także oranżadę albo colę.
Co trzeci zapytany rodzic deklaruje, że nie pakuje dziecku do plecaka drugiego śniadania, bo dziecko po prostu go nie zjada.
(…)
- Ważne jest, aby zasady zdrowego żywienia wprowadzić już od najmłodszych lat i tłumaczyć dziecku co jest zdrowe, a co nie – wyjaśnia Monika Gątarek. - Jeżeli dzieci w szkole jedzą zapiekanki i nasze dziecko też by chciało, wytłumaczmy dlaczego te produkty nie są zdrowe i zaproponujmy taką zapiekankę w „zdrowszym wydaniu” np. na kolację.
Aby dziecka nie korciły niezdrowe przekąski w sklepikach szkolnych nie dawajmy pieniążków do szkoły, tylko sami przygotowujmy drugie śniadanie. Jeśli chcemy, żeby posiłek był zjedzony w szkole starajmy się, żeby był kolorowy i ładnie zapakowany. Wybierajmy takie produkty, które dziecko lubi, a posiłek będzie wtedy chętniej zjadany.
(…)
Pamiętajmy, że ogórek, papryka, kalarepka, marchewka czy rzodkiewka są łatwe do schrupania; pomidor może być zjadany niechętnie! Oprócz kanapki można również dać dziecku do szkoły owoc, ciasteczka pełnoziarniste, batonik musli, suszone owoce lub orzeszki, które korzystnie wpłyną na pracę umysłu i koncentrację. Można także upiec samemu muffiny z mąki pełnoziarnistej z owocami i od czasu do czasu zaserwować dziecku do szkoły. Pamiętajmy o małej butelce wody mineralnej – dziecko jest cały czas w ruchu, jeżeli zachce mu się pić to właśnie po nią sięgnie, a nie po soczek ze szkolnego sklepiku.
Owoce i mleko w szkole
Jeżeli oboje rodzice pracują do późna, bardzo dobrym rozwiązaniem jest zjedzenie ciepłego posiłku w szkole. Najpierw jednak warto zrobić rozeznanie co jest serwowane w szkolnych stołówkach.
(…)
Na szczęście coraz więcej szkół – także tych w powiecie tczewskim – realizuje program Unii Europejskiej „Owoce w szkole”. W jego ramach uczniowie klas I - III szkół podstawowych otrzymują 2-3 razy w tygodniu darmowe przekąski, np. jabłka, marchewki czy rzodkiewkę, a także soki owocowe bądź warzywne. W ramach programu „Szklanka mleka” otrzymują darmowe mleko i jogurty. Niektóre szkoły, np. w Rajkowach przystąpiły do programu „Ryba wpływa do Pelplina”. Przez 15 tygodni dzieci z najmłodszych klas mogły jadać obiady, których głównym składnikiem były ryby.
Więcej w tygodniku „Gazeta Tczewska”, dostępnym w punktach sprzedaży prasy na terenie powiatu tczewskiego.







Napisz komentarz
Komentarze