środa, 17 grudnia 2025 09:43
Reklama

Sołtysowe smakołyki na Wielkanoc

Prezentujemy wielkanocne specjały najlepszych sołtysek z powiatu starogardzkiego. Życzymy smacznego!
Sołtysowe smakołyki na Wielkanoc
Jolanta Szczurowska, sołtys Kokoszkowych poleca:

 

Udziec z indyka z żurawiną

2 udźce indyka rozkroić, aby zrobiły się płaskie plastry mięsa (jak do zrazów). Natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc).

Na drugi dzień do środka mięsa nasypać kilka całych ząbków czosnku i dużą garść żurawiny suszonej (może być też w postaci marmolady) lub borówki. Zwinąć jak roladę. Spiąć lub zawiązać nitką. Wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Następnie polewać wytworzonym sosem.

Osobno przygotować: 2 łyżki dżemu żurawinowego połączyć z łyżką chrzan. Podawać do mięsa.

Danie można podawać na zimno i na gorąco.

 

Koktajl z krewetek

1 opakowanie krewetek koktajlowych w zalewie

1 opakowanie rukoli

1 opakowanie roszpunki

1 główka zwykłej sałaty

Sałatę podrzeć w piórka. Wsypać do koktajlowych pucharków. Krewetki wsypujemy na wierzch. Następnie polewamy z góry sosem krewetkowych lub ziołowym. Na koniec wszystko posypujemy np. szczypiorkiem.

 

Halina Wika, sołtys Pączewa poleca:

 

Pascha z wisienkami

Składniki:

1 kg twarogu (dwukrotnie mielonego)

20 dkg masła

5 żółtek

pół szkl. Śmietany

25 dkg cukru pudru

1 cukier wanilinowy

2 łyżki żelatyny (rozpuścić)

kandyzowane wiśnie

skórka pomarańczowa

 

Wykonanie:

Żółtko utrzeć w misce z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę, wszystko wymieszać.

Dodać do masy miękkie masło i twaróg, dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec wlać dobrze wystudzoną żelatynę. Wszystko przełożyć do formy i wstawić do lodówki.

 

Biała kiełbasa gotowana w musztardzie

1 kg białej kiełbasy

6 łyżek ostrej musztardy

4 ząbki czosnku

2 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Wymieszać 1./2 l. Wody z musztardą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Zagotować. Białą kiełbasę delikatnie nakłuć. Wrzucić do wody z musztardą, gotować ok. 30 minut na bardo małym ogniu (parzyć).

 

Jajka faszerowane pieczarkami

 

6 jajek

8 pieczarek

mała cebula

4 łyżki majonezu

4 łyżki keczupu1 łyżka masła

sól

pieprz

 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Obrać, przekroić na pół, ściąć nieco spody, by się nie przewracały. Wydrążyć żółtka.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, wrzucić pieczarki, usmażyć i ostudzić. Żółtka, pieczarki z cebulką rozgnieść widelcem, dodać majonezu i keczupu, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Masą napełnić jajka, ułożyć na półmisku. Na każde jajko nałożyć trochę majonezu i kroplę keczupu do dekoracji. Udekorować natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Małgorzata Rocławska, sołtys Lubichowa poleca:

 

Bananowiec

 

Biszkopt kakaowy:

1 ½ szklanki cukru,

6 jaj,

1 łyżka octu,

1 szklanka kartoflanki,

pół szklanki mąki z czego odsypać dwie łyżki i w to miejsce wsypać kakao, tak aby dalej było pół szklanki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

 

Wykonanie: Cukier z jajami ubić na parze, jak będzie mocno gęste zdjąć i delikatnie wymieszać z resztą składników.

 

Masa:

1budyń czekoladowy na ½   litra mleka,

0,5 l mleka,

2 łyżki mąki tortowej,

3 żółtka,

¾   szklanki cukru,

1 tabliczka czekolady gorzkiej,

1 kostka masła,

 

Wykonanie: pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami w szejk erze. Resztę mleka zagotować z cukrem ciągle mieszając  by mleko się nie przypaliło. Następnie robić jak budyń.

Do gorącej masy budyniowej dodać połamane ¾  czekolady i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści.

Utrzeć jedną kostkę masła i dodać ostudzoną masę budyniową.

 

Bita śmietana:

2 kubki śmietany 30%,

1 cukier wanilinowy,

1 łyżeczka żelatyny,

Wykonanie: ubić 2 kubki śmietany 30% z cukrem wanilinowym. Następnie dodać do tego żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

 

Przygotowanie:

1 słoiczek powideł śliwkowych(„Łowicz”),

4 banany,

 

1. Na biszkopt położyć powidła śliwkowe.

2. Ułożyć na to pokrojone w plastry banany.

3. Na banany położyć masę budyniową, a następnie na nią ubitą śmietanę.

4. Na wierzch cista potrzeć resztę czekolady.

5. Ciasto trzymać w chłodnym miejscu lub w lodówce.

 

Kurczak na soli


Wykonanie:  Całego kurczaka dzień wcześniej przyprawić według uznania.

W naczynie żaroodporne z przykrywą wsypać 1 kg soli. W środek kurczaka włożyć 1 główkę oskubanego czosnku i ½ kostki masła. Ułożyć go na wcześniej wysypanej soli, zamknąć pokrywę i piec w temperaturze 220 stopni około 1 godziny 30 minut.

 

RADA:  najlepiej podawać z warzywami z patelni, ponieważ sól wypije cały sos. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: 0°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1016 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama