środa, 17 grudnia 2025 20:18
Reklama

Regionalnie i smakowicie! Świąteczne przepisy gospodyni ze Zblewa

Na Kociewiu znana z Koła Gospodyń Wiejskich w Zblewie i... topinamburów. Regina Umerska wraz z mężem prowadzi gospodarstwo ekologiczne, aktywnie angażuje się też w życie społeczne w gminie. Niejeden mówi, że to kobieta wielozadaniowa, i do tańca i do różańca. Coś na czym pani Regina zna się doskonale, to gotowanie. Specjalnie z okazji Świąt Bożego Narodzenia, na łamach Gazety Kociewskiej, zdecydowała się ujawnić kilka ze swoich przepisów na najsmaczniejsze, regionalne potrawy. Sami wypróbujcie!
Regionalnie i smakowicie! Świąteczne przepisy gospodyni ze Zblewa

Zblewskie kluski makowe

Składniki:
250g mąki
3 żółtka
100ml wody
150g maku
50g masła
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu płynnego
30g rodzynek
30g posiekanych orzechów włoskich
kilka kropli aromatu migdałowego

Przygotowanie:
Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto, jak na makaron. Z przygotowanego ciasta formuję 3cm wałeczki. Kluseczki wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam.
Mak mielony dokładnie mieszam z rozpuszczonym masłem, cukrem, miodem, bakaliami i aromatem.
Do masy makowej dodaję ugotowane kluseczki. Mieszam i wykładam na talerz.


Śledzie po zblewsku

Składniki:
½ kg śledzi matiasów
2 cebule
3 ogórki konserwowe
oliwa do smażenia
4 topinambury

Sos:
½ szklanki wody
1,5 łyżki oleju
150ml koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki octu winnego
1,5 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
½ łyżki papryki słodkiej mielonej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu przekładam do garnka. Gotuję 10 minut, odstawiam do przestudzenia.
Śledzie matiasy moczę we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach.
Śledzie mieszam z ogórkami, topinamburem i cebulą, skrapiam cytryną. Dodaję zimny sos pomidorowy. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się „przegryzły”.

Więcej znajdziesz w dzisiejszym numerze Gazety Kociewskiej!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: -1°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1017 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama