SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ MARYSI
Składniki:
4 płaty śledzi solonych
1 mała cebulka
3 ogórki kiszone
4 marchewki ugotowane
4 ziemniaki
4 jajka
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
Śledzie, ogórek i cebulkę pokroić w kostkę i przełożyć w takiej samej kolejności do miseczki. Następnie nałożyć na to warstwę majonezu. Dalej kładziemy starte na dużych oczkach warzywa, marchew i ziemniaki. Smarujemy kolejną warstwa majonezu i na wierzch postępujemy ugotowanymi i pokrojonymi jajkami. Odprawiamy każda warstwę do smaku.
PIEROGI JADZI
Składniki:
1kg mąki
2jajka
2szkl. ciepłej wody
Ciasto ugniatamy, wałkujemy i wykrajamy kołeczka o wielkości dowolnej.
Farsz:
kapusta kiszona
grzyby suszone
sól pieprz
Przygotowanie:
Kapustę i grzyby gotujemy osobno aż zmiękną. Po ugotowaniu Kroimy drobno i doprawiamy. Następnie faszerujemy każdy wycięte kołeczka.
Gotujemy w osolonej wodzie 3min od wypłynięcia.
Jeśli chcemy zrobić większą ilość proponujemy zamrozić pierogi, układając je na tacy tak by się nie stykały. Gdy się zamrożą można je przełożyć do woreczków.
Reklama
Ze smakiem i tradycją. Świąteczne przepisy od „Koniczynek” z Bobowa!
Jak mówi tradycja, najlepsze przepisy kulinarne są nierzadko przez wieki skrzętnie ukrywane i przekazywane nielicznym, z pokolenia na pokolenie. A kim są powierniczki tych smacznych tajemnic? Oczywiście to panie z Kół Gospodyń Wiejskich! Specjalnie dla Czytelników Gazety Kociewskiej gospodynie z KGW Bobowo „Koniczynki” postanowiły podzielić się swoimi najlepszymi przepisami na świąteczne potrawy. Sprawdźcie sami, palce lizać!
- 23.12.2015 09:47 (aktualizacja 18.08.2023 09:38)

Reklama






Napisz komentarz
Komentarze