środa, 17 grudnia 2025 20:17
Reklama

Ze smakiem i tradycją. Świąteczne przepisy od „Koniczynek” z Bobowa!

Jak mówi tradycja, najlepsze przepisy kulinarne są nierzadko przez wieki skrzętnie ukrywane i przekazywane nielicznym, z pokolenia na pokolenie. A kim są powierniczki tych smacznych tajemnic? Oczywiście to panie z Kół Gospodyń Wiejskich! Specjalnie dla Czytelników Gazety Kociewskiej gospodynie z KGW Bobowo „Koniczynki” postanowiły podzielić się swoimi najlepszymi przepisami na świąteczne potrawy. Sprawdźcie sami, palce lizać!
Ze smakiem i tradycją. Świąteczne przepisy od „Koniczynek” z Bobowa!

SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ MARYSI

Składniki:
4 płaty śledzi solonych
1 mała cebulka
3 ogórki kiszone
4 marchewki ugotowane
4 ziemniaki
4 jajka
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:
Śledzie, ogórek i cebulkę pokroić w kostkę i przełożyć w takiej samej kolejności do miseczki. Następnie nałożyć na to warstwę majonezu. Dalej kładziemy starte na dużych oczkach warzywa, marchew i ziemniaki. Smarujemy kolejną warstwa majonezu i na wierzch postępujemy ugotowanymi i pokrojonymi jajkami. Odprawiamy każda warstwę do smaku.


PIEROGI JADZI

Składniki:
1kg mąki
2jajka
2szkl. ciepłej wody
Ciasto ugniatamy, wałkujemy i wykrajamy kołeczka o wielkości dowolnej.
Farsz:
kapusta kiszona
grzyby suszone
sól pieprz

Przygotowanie:
Kapustę i grzyby gotujemy osobno aż zmiękną. Po ugotowaniu Kroimy drobno i doprawiamy. Następnie faszerujemy każdy wycięte kołeczka.
Gotujemy w osolonej wodzie 3min od wypłynięcia.
Jeśli chcemy zrobić większą ilość proponujemy zamrozić pierogi, układając je na tacy tak by się nie stykały. Gdy się zamrożą można je przełożyć do woreczków.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

olo 26.12.2015 08:21
podobno smakował tych przysmaków przed impreza teraz leży i robi pod siebie .

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
23.12.2015 10:03
Komentarz zablokowany

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
23.12.2015 10:01
Czyżby na zdjęciu zabrakło"słodko...pierdzacego" ze starostwa ? Bo przecież największym osiągnięciem tego "leniuszka" jest .....kontakt z.KGW ?

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: -1°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1017 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama