niedziela, 21 grudnia 2025 20:19
Reklama

Śniadanie u włodarza

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych świątecznych posiłków. Niejedna gospodyni zaczyna dokładne przygotowania już na kilka dni przed Wielkanocą. Specjalnie dla naszych Czytelników postanowiliśmy sprawdzić jak wygląda tradycyjne śniadanie wielkanocne w domach włodarzy naszych gmin. Swoimi autorskimi przepisami podzieliły się: małżonka burmistrza Skarszew oraz wójta gminy Bobowo.
Śniadanie u włodarza

Ania Pauli, Skarszewy
Mój wielkanocny kulinarny wyczyn, to sernik według przepisu mojej przyjaciółki Marleny.

Składniki:
1 kg sera mielonego (takiego we wiaderku),
7- 8 jaj,
20 dkg cukru,
niecała kostka masła,
aromat jaki kto lubi,
rodzynki,
bułka tarta,
można dodać utartą skórkę z cytryny.
Produkty muszą być ciepłe (temperatura pokojowa) – jaja, masło nie prosto z lodówki, trzeba wyjąć wcześniej.

Wykonanie:
Dużą okrągłą tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Utrzeć żółtka z cukrem dodawać po łyżce sera i masło, wymieszać na gładką masę, białka zostawić osobno. Ja to robię mikserem.
Dodać wcześniej namoczone rodzynki, aromat - parę kropel, 2 – 4 duże łyżki bułki tartej i na koniec ubitą pianę z białek – delikatnie zamieszać łyżką. Przelać do formy i piec w temp. 160 -180 stopni z nagrzewaniem tylko z dołu piekarnika aż dostanie kolorku. Trwa to około godziny.
Od ubiegłego roku wraz z córkami jesteśmy też mistrzyniami w tradycyjnym malowaniu jajek woskiem /zdjęcie/. Eliza i Łucja uwielbiają też piec, a szczególnie ozdabiać, mazurki.

Jadwiga Patrzykąt, Bobowo
Nasze Śniadanie Wielkanocne jest bardzo proste i tradycyjne. Nie może na nim zabraknąć żurku, który ja i mój mąż bardzo lubimy. Przesyłam zatem przepis na świąteczny żurek.

Składniki:
50 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
0,5 l zakwasu na żur
4-5 ziemniaków
cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
majeranek
sól, pieprz
jajka

Wykonanie:
Boczek i białą kiełbasę zalewamy 1,5 l wody. Wkładamy 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Kiełbasę i boczek wyjmujemy i po ostudzeniu kroimy w plasterki (boczek w kostkę). Do wywaru dodajemy zakwas, roztarte z solą ząbki czosnku oraz majeranek. Całość zagotowujemy. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy z pokrojonym boczkiem na złoty kolor. Dodajemy z kiełbasą do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do żurku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

26.03.2016 19:42
Ciekawe czy do gara ma co włożyć np.ta biedna kobieta samotna matka o której pisaliście?

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
26.03.2016 00:41
Uwaga, może wam stanąć w gardle.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
26.03.2016 11:21
A ty zapewne dzielisz się z dekoderami???

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 4°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 7 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama