Projekt „Kucharz nadwiślański” obejmie 40 uczniów. Młodzież uczestniczyć będzie w szeregu zajęć edukacyjno-zawodowych, które podniosą ich konkurencyjność na rynku pracy. Będą to zajęcia językowe (j. angielski zawodowy dla branży gastronomicznej i hotelarskiej), jak i kursy (baristyczny, barmański, kelnerski). Dodatkowym plusem będzie, prowadzony przez znanego kucharza, kurs gotowania „Kuchnia nadwiślańska”.
Płatne staże dla najlepszych
Uczestnictwo w projekcie Fundacji Pokolenia będzie szansą, by poznać techniki profesjonalnej obsługi klienta, komunikacji interpersonalnej, zarządzania personelem, marketingu i sprzedaży usług gastronomicznych i hotelarskich, sprzedaży usług dodatkowych i nowych trendów w branży gastronomicznej. Ponadto 16 najlepszych osób trafi na miesięczne płatne staże zawodowe do pracodawców z branży gastronomicznej m.in. do Zamku w Gniewie. Dodatkowo młodzież otrzyma wsparcie z zakresu doradztwa zawodowego i przedsiębiorczości, by umiejętności zdobyte w czasie zajęć wykorzystać na rynku pracy.
- Jest to projekt innowacyjny, który nie skupia się na zajęciach szkolnych - mówi autorka projektu Bożena Białas. - Warsztaty i szkolenia są prowadzone w weekendy w prawdziwej restauracji, kuchni hotelu, barze kawowym. Uczennice i uczniowie poczują prawdziwe warunki pracy kucharza, barmana, baristy, kelnera. Takich możliwości w obecnym systemie kształcenia zawodowego nie mają.
Potrzebują wykwalifikowany personel
Pomysł na projekt powstał w odpowiedzi na problem niedopasowania kwalifikacji absolwentów i absolwentek tczewskich szkół zawodowych z branży gastronomicznej i turystycznej do potrzeb rynku pracy. Pracodawcy z branży gastronomicznej i hotelarskiej podkreślają, iż do obsługi hotelu, restauracji i imprez potrzebują pracowników wykwalifikowanych, komunikatywnych, z umiejętnościami sprzedażowymi, potrafiących profesjonalnie obsłużyć klienta, a o takich absolwentów trudno.







Napisz komentarz
Komentarze