niedziela, 14 grudnia 2025 06:55
Reklama

Kucharz nadwiślański wart 400 tys. zł

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie i Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie wezmą udział w szkoleniach i kursach wartych 400 tys. zł. Pierwsze zajęcia rozpoczną się najprawdopodobniej już we wrześniu i potrwają do końca sierpnia 2013 r.
Kucharz nadwiślański wart 400 tys. zł

Projekt „Kucharz nadwiślański” obejmie 40 uczniów. Młodzież uczestniczyć będzie w szeregu zajęć edukacyjno-zawodowych, które podniosą ich konkurencyjność na rynku pracy. Będą to zajęcia językowe (j. angielski zawodowy dla branży gastronomicznej i hotelarskiej), jak i kursy (baristyczny, barmański, kelnerski). Dodatkowym plusem będzie, prowadzony przez znanego kucharza, kurs gotowania „Kuchnia nadwiślańska”.

 

Płatne staże dla najlepszych

Uczestnictwo w projekcie Fundacji Pokolenia będzie szansą, by poznać techniki profesjonalnej obsługi klienta, komunikacji interpersonalnej, zarządzania personelem, marketingu i sprzedaży usług gastronomicznych i hotelarskich, sprzedaży usług dodatkowych i nowych trendów w branży gastronomicznej. Ponadto 16 najlepszych osób trafi na miesięczne płatne staże zawodowe do pracodawców z branży gastronomicznej m.in. do Zamku w Gniewie. Dodatkowo młodzież otrzyma wsparcie z zakresu doradztwa zawodowego i przedsiębiorczości, by umiejętności zdobyte w czasie zajęć wykorzystać na rynku pracy.

- Jest to projekt innowacyjny, który nie skupia się na zajęciach szkolnych - mówi autorka projektu Bożena Białas. - Warsztaty i szkolenia są prowadzone w weekendy w prawdziwej restauracji, kuchni hotelu, barze kawowym. Uczennice i uczniowie poczują prawdziwe warunki pracy kucharza, barmana, baristy, kelnera. Takich możliwości w obecnym systemie kształcenia zawodowego nie mają.

 

Potrzebują wykwalifikowany personel

Pomysł na projekt powstał w odpowiedzi na problem niedopasowania kwalifikacji absolwentów i absolwentek tczewskich szkół zawodowych z branży gastronomicznej i turystycznej do potrzeb rynku pracy. Pracodawcy z branży gastronomicznej i hotelarskiej podkreślają, iż do obsługi hotelu, restauracji i imprez potrzebują pracowników wykwalifikowanych, komunikatywnych, z umiejętnościami sprzedażowymi, potrafiących profesjonalnie obsłużyć klienta, a o takich absolwentów trudno.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie małe

Temperatura: 7°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 20 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama