wtorek, 23 grudnia 2025 07:57
Reklama
Reklama

Już zapachniało wigilią…

Jak powinny wyglądać i – przede wszystkim – smakować wigilijne potrawy z naszego regionu można było sprawdzić podczas czwartej edycji Powiatowego Przeglądu  „Stół Bożonarodzeniowy na Kociewiu”.
Już zapachniało wigilią…

Przegląd odbył się w ubiegłą sobotę, 8 grudnia, w Fabryce Sztuk. Organizatorami było Kociewskie Forum Kobiet i Biuro Powiatowe Doradztwa Rolniczego.

- To piękny zwyczaj, przyczyniający się do pielęgnowania dziedzictwa kulinarnego Kociewia, pobudzania aktywności społeczeństwa lokalnego, kultywowania tradycji, zwyczajów i przypominania smaków regionalnej kuchni - mówi Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet.

Udział w przeglądzie wzięły koła gospodyń wiejskich, reprezentujące wszystkie gminy powiatu tczewskiego. Swoje specjały zaprezentowały panie z Gorzędzieja, Kolonii Ostrowickiej, Morzeszczyna, Rudna i Swarożyna. O tym, że atmosferę najpiękniejszych polskich świąt, oprócz przeżyć duchowych tworzy wigilijny stół wraz z całym bogactwem smaków i zapachów, przypomniała wszystkim Krystyna Gierszewska, Alina Laskowska z Biura Powiatowego Doradztwa Rolniczego i ks. Marcin Baska. Świąteczny nastrój wprowadził Chór Deesis z Uniwersyteckiego Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Tczewie, śpiewając kolędy i pastorałki, oraz dzieci z Zespołu Kształcenia i Wychowania w Swarożynie, które zaprezentowały scenkę pt. „Spotkanie ze św. Mikołajem”. Ten punkt programu zakończył się wspólnym śpiewaniem kolęd.

Następnie przystąpiono do prezentacji potraw. Jako pierwsze swoją potrawę pierogi smażone na oleju zaprezentowały panie z KGW Gorzędziej. Specjalnością KGW Swarożyn był karp w szarym sosie. Panie z Kolonii Ostrowickiej przygotowały karkówkę w pysznym sosie, a panie z KGW Rudno rybę w sosie warzywnym. Justyna Decka, przewodnicząca KGW Morzeszczyn, oczarowała wszystkim swoją opowieścią o zupie rybnej. Po prezentacji potraw przystąpiono do wręczenia nagród wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich. Ostatnim punktem uroczystości była degustacja świątecznych i wigilijnych potraw.

- Warto podkreślić, że podczas przeglądu, oprócz potraw ściśle utożsamianych z tradycją Kociewia, było wiele innych elementów nawiązujących do obyczajowości regionu - dodaje Krystyna Gierszewska. - Stroje kociewskie, w których występowały panie z KGW, kolędy śpiewane razem z publicznością, choinka udekorowana ręcznymi ozdobami wykonanymi przez panie z Pracowni Haftu i Szydełkowania w Pelplinie, opłatek, siano i wigilijna świeca na stołach.

Imprezę dofinansował Powiat Tczewski i Bank Spółdzielczy w Tczewie.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 3°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1025 hPa
Wiatr: 6 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama