poniedziałek, 22 grudnia 2025 02:06
Reklama

Kociewie na talerzu

Warsztaty kulinarne, pokazy kuchni regionalnej i florystyki, biesiada nad Wierzycą, a nawet kurs rzeźbienia w owocach i warzywach – takie atrakcje przygotowano dla uczestników projektu: „Na cztery fajerki, czyli objazdowe gotowanie poprzez organizowanie pokazów, warsztatów, kursów i imprez promujących regionalną kuchnię oraz wydanie publikacji”.
Kociewie na talerzu

Realizatorem jest Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet. Projekt ma na celu umożliwienie poznania walorów regionalnej kuchni poprzez udział w różnorodnych wydarzeniach kulinarnych. Partnerem projektu jest Lokalna Organizacja Turystyczna „Kociewie”. Projekt skierowany jest do mieszkańców z obszaru LGD „Wstęga Kociewia”.

W ramach projektu zaplanowano kursy carvingu, czyli tajskiej sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Owocowe i warzywne bukiety, róże, tulipany i łabędzie udekorują zarówno potrawy jak i stoły podczas wielu przyjęć i uroczystości. W lutym i marcu odbędą się cztery edukacyjne warsztaty kulinarne poświęcone dawnym, tradycyjnym sposobom przygotowywania potraw podzielonych na cztery grupy tematyczne: potrawy z ziemniaków, potrawy z mąki, desery oraz zupy. Z kolei na marzec i kwiecień zaplanowano pokazy kulinarne, które zostaną zorganizowane w czterech restauracjach usytuowanych przy głównym szlaku komunikacyjnym obszaru LGD, czyli przy drodze krajowej nr 91.

- Obecnie wśród restauratorów obserwuje się duże zainteresowanie kuchnią tradycyjną i regionalną, widać chęć wprowadzenia do menu potraw kociewskich - uważa Krystyna Gierszewska, koordynator projektu. - Pierwszy pokaz dotyczyć będzie przygotowania tradycyjnej kociewskiej potrawy „karbónady z kapustą”, drugi: ajntopów, czyli dań jednogarnkowych; trzeci: surówek i sałatek, a czwarty deserów i parzenia kawy z pokazem baristycznym.

W ramach projektu odbędą się także pokazy florystyczne oraz wrześniowa biesiada nad Wierzycą, podczas której zostaną podsumowane wszystkie działania. Podczas biesiady odbędzie się widowiskowy pokazu baristyczny, ogłoszone zostaną wyniki konkursu na „szarlotkę cysterską”, odbędzie się też prezentacja publikacji pt. „Kociewie na talerzu”, a do tańca przygrywać będzie zespół muzyczny.

- Zapraszamy do wzięcia udziału w projekcie - dodaje Krystyna Gierszewska. - Udział we wszystkich panelach tematycznych jest bezpłatny. Decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłoszenia osób zainteresowanych przyjmujemy pod numerem telefonu: 58 536 47 54.

Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 413. „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” objętego PROW na lata 2007-2013.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 5°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1022 hPa
Wiatr: 4 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama