Od ujawnienia przez dziennikarzy programu „Uwaga” TVN afery z użyciem soli o przeznaczeniu przemysłowym, tzw. soli wypadowej, w przetwórstwie spożywczym minął już rok. Przez kilkanaście lat do piekarni, zakładów rybnych i mięsnych trafiały tysiące ton takiej soli. Okazało się, że trzy firmy kupowały z zakładów chemicznych sól, a następnie – po przepakowaniu – sprzedawały trzykrotnie drożej jako spożywczą. Zlecone przez program „Uwaga” specjalistyczne badania wykazały, że zawiera ona rakotwórcze azotany. Dopiero rok po wykryciu afery Fundacji Pro-Test udało się uzyskać od Głównego Inspektora Sanitarnego listę 646 przedsiębiorców, u których inspektorzy sanitarni stwierdzili posiadanie lub nabycie soli wypadowej. Znalazły się na niej trzy przedsiębiorstwa z terenu powiatu tczewskiego – dwie piekarnie i cukiernia.
- Co tu komentować? - usłyszeliśmy w jednej z tczewskich piekarni, gdy zadzwoniliśmy z prośbą o ustosunkowanie się do upublicznienia listy. - To przecież było rok temu. Poza tym badania wykazały, że ta sól jest dla ludzi nieszkodliwa.
Właściciel jednej z tczewskich cukierni zapewnia, że zaraz po otrzymaniu informacji z Sanepidu o firmach, które sprzedawały sól drogową jako spożywczą, sól została wycofana z produkcji.
- Płaciliśmy za nią jak za normalną spożywczą sól - wyjaśnia nasz rozmówca. - Hurtownia raczej o tej podmianie nie wiedziała, ale wielu przedsiębiorców czuje się oszukanych przez firmy, którzy świadomie ją sprzedawały. Strat wielkich nie ponieśliśmy, bo używamy jeden 25-kilogramowy worek przez cztery miesiące.
W liście nadesłanym do Fundacji Pro-Test przez Głównego Inspektora Sanitarnego czytamy:
- „Stanowczo podkreślam, że w przeprowadzonej przez niezależne jednostki naukowe oraz ekspertów naukowych (…) ostatecznej ocenie ryzyka potwierdzony został brak bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzi, związany z ewentualnym spożyciem środków spożywczych wyprodukowanych z użyciem soli wypadowej (…) Analiza wykazała, że poziomy substancji szkodliwych (również te najwyższe) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi nawet przy długotrwałym spożyciu soli.”








Napisz komentarz
Komentarze