środa, 17 grudnia 2025 23:58
Reklama

"Dosypka wypadowa". Sól do dróg na talerzach

Trzy przedsiębiorstwa z terenu powiatu tczewskiego dosypywały do swoich produktów sól drogową. Listę ponad sześciuset podobnych podmiotów gospodarczych opublikowała w Internecie Fundacja Pro-Test.
"Dosypka wypadowa". Sól do dróg na talerzach

Od ujawnienia przez dziennikarzy programu „Uwaga” TVN afery z użyciem soli o przeznaczeniu przemysłowym, tzw. soli wypadowej, w przetwórstwie spożywczym minął już rok. Przez kilkanaście lat do piekarni, zakładów rybnych i mięsnych trafiały tysiące ton takiej soli. Okazało się, że trzy firmy kupowały z zakładów chemicznych sól, a następnie – po przepakowaniu – sprzedawały trzykrotnie drożej jako spożywczą. Zlecone przez program „Uwaga” specjalistyczne badania wykazały, że zawiera ona rakotwórcze azotany. Dopiero rok po wykryciu afery Fundacji Pro-Test udało się uzyskać od Głównego Inspektora Sanitarnego listę 646 przedsiębiorców, u których inspektorzy sanitarni stwierdzili posiadanie lub nabycie soli wypadowej. Znalazły się na niej trzy przedsiębiorstwa z terenu powiatu tczewskiego – dwie piekarnie i cukiernia.

- Co tu komentować? - usłyszeliśmy w jednej z tczewskich piekarni, gdy zadzwoniliśmy z prośbą o ustosunkowanie się do upublicznienia listy. - To przecież było rok temu. Poza tym badania wykazały, że ta sól jest dla ludzi nieszkodliwa.

Właściciel jednej z tczewskich cukierni zapewnia, że zaraz po otrzymaniu informacji z Sanepidu o firmach, które sprzedawały sól drogową jako spożywczą, sól została wycofana z produkcji.

- Płaciliśmy za nią jak za normalną spożywczą sól - wyjaśnia nasz rozmówca. - Hurtownia raczej o tej podmianie nie wiedziała, ale wielu przedsiębiorców czuje się oszukanych przez firmy, którzy świadomie ją sprzedawały. Strat wielkich nie ponieśliśmy, bo używamy jeden 25-kilogramowy worek przez cztery miesiące.

W liście nadesłanym do Fundacji Pro-Test przez Głównego Inspektora Sanitarnego czytamy:

- „Stanowczo podkreślam, że w przeprowadzonej przez niezależne jednostki naukowe oraz ekspertów naukowych (…) ostatecznej ocenie ryzyka potwierdzony został brak bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzi, związany z ewentualnym spożyciem środków spożywczych wyprodukowanych z użyciem soli wypadowej (…) Analiza wykazała, że poziomy substancji szkodliwych (również te najwyższe) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi nawet przy długotrwałym spożyciu soli.”


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Guten apetit! 20.03.2013 12:14
Dziwne, jemy wszystko co nam położą na talerz i co wisi na hakach, a teraz drogi śliskie bo sól na drogi zjedzona.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
CO z Wami? 19.03.2013 10:04
WSTYD !!

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: -1°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama