sobota, 13 grudnia 2025 22:41
Reklama

Spotkanie pełne smaku, czyli wnuk Kuronia w Ekonomiku

Młodzi adepci sztuki kulinarnej z Ekonomika mieli dziś niemały powód do radości. Odwiedził ich kucharz Jan Kuroń, syn Macieja i wnuk Jacka Kuroniów, który opowiedział młodzieży o trendach w gotowaniu, blaskach i cieniach zawodu kucharza, a także o tym, że... jądra jagnięce święcą triumfy w światowych kuchniach.
Spotkanie pełne smaku, czyli wnuk Kuronia w Ekonomiku

Jan Kuroń spotkał się z młodzieżą z Ekonomika już po raz drugi. Pierwsze spotkanie odbyło się w lutym w ramach projektu "Kucharz Nadwiślański" (współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego) podczas warsztatów kulinarnych, które kucharz przeprowadził z uczniami na zamku w Gniewie. Dzisiejsze spotkanie bylo prywatną inicjatywą Kuronia, który - jak sam mówi - uznał, że warto poza pracą poświęcić także czas dla młodszych przyszłych kolegów "po fachu". 

Kucharz opowiadał uczniom o trendach w kulinariach, tłumacząc, że kuchnia w Polsce ma jakieś 10 lat opóźnienia w stosunku do kuchni światowej. Mówił o przyszłościowych i ciekawych zawodach, tj. np. sommelier.

- Jeśli chodzi o modę, która z zagranicy przychodzi do Polski, stosunkowo nowym trendem jest pieczenie w niskich temperaturach, czyli np. łososia będziemy piec w 70º C przez 100 minut, dzięki czemu będzie on bardziej soczysty. Do łask wraca jagnięcina, perliczki czy bażanty, a uznanie zdobywają też podroby, a także grasica czy jądra jagnięce – opowiadał zasłuchanym uczniom Jan Kuroń.

O popularności kuchni molekularnej i stosowaniu ziół mówiła żona kucharza, Aneta, będąca jednocześnie jego managerką. Opowiedziała na swoim przykładzie jak z prawniczki stała się managerką własnego męża i zachęcała młodych do tego, by jeszcze w czasie nauki w szkole zdobywali doświadczenie i rozwijali się w tym, co ich interesuje.

Jan Kuroń sprawdzał wiedzę uczniów podpytując m.in. o to, czy wiedzą czym są Gwiazdki Michelin, czy znają najlepsze europejskie restauracje, czy też jakich akcesoriów warto używać do grillowania.

- Warto swoje zamiłowanie do gotowania pokazywać światu, choćby w postaci bloga. Czy wiecie, że taki bloger może zarobić nawet 40 tys. zł miesięcznie? – podpytywał młodych kucharz.

Małżeństwo Kuroniów opowiadało o plusach i minusach zawodu kucharza, o tym, że aby osiągnąć sukces trzeba szybko zacząć zdobywać doświadczenie, być miłym – by zbudować przydatną sieć kontaktów, a także kreatywnym, bo dzięki temu łatwo wybrnie się z wielu kulinarnych (i nie tylko) opresji.

 

 


Już niebawem na www.tczewska.pl wywiad z Janem Kuroniem!

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

12.06.2013 12:03
Fajnie, że odwiedził nasz ekonomik.Kto by pomyślał, że wnuk Jacka Kuronia jest kucharzem i osiąga sukcesy.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
11.06.2013 20:27
jest nawet.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
11.06.2013 16:34
no patrz Kuroń był w tczewie ???

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
słaba mżawka

Temperatura: 8°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 26 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama