wtorek, 23 grudnia 2025 21:57
Reklama
Reklama

Na zamku o kuchni i przyrodzie

20 marca odbyło się pierwsze Gniewskie Spotkanie Zamkowe pt. „Przyroda Kociewia w Dolinie Wisły i na talerzu”. Dyskutowano m.in. o walorach przyrodniczych regionu, ale także o kuchni i o lokalnej gwarze.
Na zamku o kuchni i przyrodzie

Na spotkanie przybyli znawcy Kociewia oraz liczna publiczność, a także Burmistrz Miasta i Gminy Gniew Maria Taraszkiewicz-Gurzyńska, radni Rady Miejskiej w Gniewie, dyrektorzy szkół, nauczyciele oraz przedstawiciele wielu organizacji.

 

Spotkanie rozpoczął dr Jarosław Pająkowski, który mówił o walorach krajoznawczych Doliny Dolnej Wisły. Następnie Krystyna Gierszewska, która jest znawczynią kuchni kociewskiej, opowiadała o swoich publikacjach oraz o zaletach lokalnej kuchni. Z kolei prof. dr hab. Maria Pająkowska-Kensik zaprezentowała wykład na temat kociewskiej gwary. Na końcu przyrodnicy z Eko-Centrum Heliantus, Dorota Cybura i Łukasz Ogonowski, przedstawili publiczności możliwości dydaktycznego wykorzystania bogactw Doliny Dolnej Wisły.

 

W trakcie spotkania można było również nabyć nowe publikacje oraz inne materiały związane z regionem, a także na dziedzińcu zamkowym obejrzeć wystawę zdjęć, na których wyeksponowano przyrodę Kociewia. Organizatorzy pierwszego Gniewskiego Spotkania Zamkowego obiecują, że nie było to spotkanie ostatnie. Wkrótce odbędzie się kolejne, tym razem o tematyce historycznej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
opady śniegu

Temperatura: 0°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1032 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama