Zadaniem każdego z nich było przygotowanie dwóch potraw: dania głównego i deseru, które były inspirowane literaturą. Adeptów sztuki kulinarnej, w ramach I Ogólnopolskiego Konkursu Literacka Kuchnia, oceniali wybitni mistrzowie kuchni i cukiernictwa, m.in.: prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski oraz współwłaściciel sieci luksusowych cukierni Tomasz Deker.
W kategorii danie główne I miejsce zdobyli Daniel Czablewski i Patryk Lachman z klasy trzeciej uczący się w Zespole Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II w zawodzie kucharz. Przygotowali oni kaczkę z aromatycznym sosem śliwkowym i warzywami inspirowaną wierszem J. Brzechwy „Kaczka-Dziwaczka” oraz na deser sufletki z czekoladową lawą i gruszką zainspirowany książką R. Dahl „Charlie i fabryka czekolady”.
Otrzymali oni cenne nagrody, a także zaproszenie od Krzysztofa Szulborskiego na trzydniowe szkolenie w restauracji fundatora Jack’s Bar & Restaurant w Gdyni.
Zwycięzcy konkursu szlifują swój talent kulinarny pod okiem nauczycieli i pracodawców: Renaty i Piotra Czapiewskich z Restauracji Mocca w Tczewie oraz Adama Adryjenko z Restauracji Carina Tczewie. Laureatów przygotowała Justyna Deja, nauczyciel przedmiotów zawodowych.









Napisz komentarz
Komentarze